زمان مطالعه ۸ دقیقه

دکتر آرزو کشاورز، کارشناسی ارشد و دکتری خود را در رشته‌ی مهندسی برق از دانشگاه استنفورد دریافت کرده است. آرزو در حال حاضر استاد مدعو دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران است. او سابقه‌ی همکاری به عنوان مهندس نرم افزار در شرکت Google را دارد. آرزو در حوزه موتورهای جستجو، الگوریتم‌های رتبه‌بندی، روش‌های بهینه سازی محدب و الگوریتم‌های یادگیری ماشین فعالیت کرده است. او علاقه‌مند است که از داده‌کاوی و دانش داده، مدل‌های پیش‌بینی الگوریتمی و بهینه‌سازی محدب در حل کردن مسائل مختلف علمی و عملی استفاده کند. آرزو عنوان مشاور وعضو کمیته‌ی تولید محتوای کاریار نیز هست.

با توجه به اینکه شما از آغاز فعالیت کاریار در کنار کاریار بوده اید، مسیری که طی شده را چطور ارزیابی می‎ کنید و فکر می کنید کاریار چقدر توانسته در مسیری که می خواسته حرکت کند؟

چیزی که کاریار را از سازمان‌های غیر انتفاعی یا آموزشی دیگر جدا می‎کند، یکی نظم و دقت تیم اجرایی برای پیشبرد کارها بین خودشان است و دیگری تمرکز کاریار بر حرفه‌ای بودن آموزش‌ها و روندها برای مهارت آموزان است. این سبب شده که کیفیت و دقت کار بالا باشد و کارها به بهترین نحو انجام شود و ترجیح داده شده که کارهای کمتر اما با کیفیت بهتری انجام شود. من این را نتیجه حضور تیم اجرایی کاریار، منتورها و داوطلب حرفه‌‎ای می‌‎دانم.

شما در این مدت تجربه همکاری مستقیم با مهارت‌آموزان را به شکل‌های مختلف دارید، این تجربه را چطور ارزیابی می‎‌کنید و چقدر فکر می کنید که کاریار در رشد و توسعه مهارت آموزانش موفق عمل کرده است؟

نتیجه‌ی رفتار حرفه‌ای در کاریار و اینکه همه روندها با دقت پیگیری می‌شود و تلاش می‎‌شود که مهارت‌آموزان در همه آموزش‌‎ها و جلسات و دوره‌‎ها شرکت داشته باشند، یک تغییر غیرقابل باور درمهارت آموزان در یک دوره کوتاه است. واقعا بعد از  یک دوره شش ماهه می‎‌بینیم همه واقعا خیلی همه پخته شده‌اند و تغییرات بسیار چشمیگری از نظر ارتباطی، حرفه‌‎ای و فنی دارند و این در رفتار و گفتار و تفکر آن‌ها مشهود است. در واقع بعد از گذشت یک دوره، می‎بینم که مهارت‌آموزان که در آغاز کار شاید مهارت‌‎های کمتری داشتند، حالا به راحتی در جلسه‎‌های بزرگ شرکت می‏‌کنند و کار خود را ارائه می‌‏کنند، به عنوان مربی حل تمرین با کاریار همکاری دارند، و یا می‎‌توانند پروژه خود را به کارفرما ارائه کنند و این به نظر من یک قدم بزرگ و مهم بوده است. 

آینده کاریار را چطور می‌‏بینید و فکر می‌کنید کاریار در سال‌های آینده چه مسیری را طی خواهد کرد؟

من آینده کاریار را بسیار روشن می‎بینم. وقتی در یک سال گذشته از صفر به چنین مرحله‌‎ی خوبی رسیده و چنین عملکردی داشته با همین روند در آینده هم همچنان دستاوردهای خوبی خواهد داشت. ما در سال آینده بر اساس آنچه از دوره پایلوت آموختیم می‌‏توانیم فرایندها و انتخاب دوره‌‎ها برای مهارت‌آموزان را انتخاب‎‌های بهتری کنیم. این درس‌‎هایی که از دوره آموزشی گرفتیم می‏‌تواند به ما کمک کند که کیفیت دوره و اثربخشی دوره را بهتر کند. علاوه بر این فکر می‏کنم در سال آینده با کسب و کارهای و فضای کاری ارتباط بیشتری می‎گیریم و به عنوان یک برند آموزشی موفق معرفی می‏شویم و این سبب می‎شود که شبکه بزرگتری از کارفرماها شکل بگیرد و کارفرماهای بیشتری علاقه داشته باشند که با کاریار همکاری کنند و مهارت‌آموزان کاریار را به عنوان کارآموز یا نیروی تمام وقت استخدام کنند. 

با توجه به اینکه شما تجربه کار در فضای کسب و کارهای بین المللی و همچنین کسب و کارهای ایرانی را دارید، شرایط کار برای برنامه نویسی را چطور ارزیابی می کنید؟

نیاز به برنامه‌نویسی در حال افزایش است، خصوصا برای برنامه‌نویسانی که کار حرفه‌ای می‌کنند و درک عمیقی از موضوعات دارند. در شرایط پاندمی خیلی از کسب و کارها فهمیدند که حضور آنلاین چقدر اهمیت دارد، در ایران خیلی از کسب و کارها چنین نیازی را حس نمی‌کردند و اکنون رویکرد آن‌ها تغییر کرده و به دنبال حضور در فضای آنلاین هستند. ز سوی دیگر در دوران  پاندمی همبسیاری از مردم تجربه دریافت خدمات به صورت آنلاین را داشتند و این تجربه سبب می‏‎‌شود که در آینده هم تقاضا برای دریافت خدمات آنلاین جدای از پاندمی، بسیاری از کسب و کارهایی که در زمینه تکنولوژی نیستند، متوجه شده‌اند که چطور با استفاده از داده‌ها می‌توانند کسب و کار خود را بهبود ببخشند و همه اینها نیاز به برنامه‎نویسی دارد. در نتیجه در آینده حتی در کسب و کارهایی که هیچ ربطی به تکنولوژی ندارند هم نیاز به برنامه‌‎نویسی وجود خواهد داشت و این بازار کار خوبی را برای مهارت آموزان ایجاد می‌‎کند. 

با توجه به اینکه  شما به عنوان یک زن موفق در حال فعالیت در بازار کار هستید، چه توصیه‌ای برای زنان جوانی دارید که می‌خواهند اولین کار خود را تجربه کنند؟

به صورت کلی تعداد زنانی که در برنامه‌نویسی مشغول هستند به دلایل فرهنگی کمتر از مردان است. اما نباید این شرایط وجود داشته باشد و من امیدوارم در آینده زنان بیشتری جذب بازار کار برنامه‌نویسی شوند. مهمترین توصیه‌ای که من دارم این است که زنان باید کیفیت کار خودشان را بالا نگه دارند، اما مهم‌تر از آن این است که به کار خود اعتماد داشته باشید و از صحبت کردن درباره‌اش خجالت نکشند و در محیطی که زنان در اقلیت هستند، ممکن است اظهارنظر و یا بیان نظر و انتقاد سخت‎تر باشد. اما باید زنان سعی کنند صدای‌شان شنیده شود و به عنوان گروهی که در اقلیت هستند باید صدای خودشان را به گوش بقیه برسانند تا همه متوجه شوند که این اقلیت توانمند هستند و کم کم زنان بتوانند سهم مساوی‎‎‌ از بازار کار داشته باشند. بنابراین از هر فرصتی برای ارائه کار خود استفاده کنید. علاوه بر این چه زنان و چه مردان باید سعی کنند تلاش به یادگیری را ادامه بدهند و خودشان را به روز نگه دارند تا پیشرفت کنند.