کلمات کدنویسی و برنامه نویسی از جمله واژههایی هستند که احتمالا همهی ما به آنها برخورد کردهایم. حتی ممکن است خودمان نیز در گفتگوهایمان از این کلمات استفاده کرده باشیم. اما آیا «کدنویسی» همان «برنامهنویسی» است یا این دو واژه تفاوتهایی با هم دارند؟
در این مقاله به پاسخ این سوال میپردازیم و از این مسیر چیزهای جدیدی درباره ی برنامهنویسی یاد میگیریم.
اگرچه واژههای کدنویسی و برنامهنویسی در موارد زیادی به جای یکدیگر استفاده میشوند اما این دو واژه تفاوتهایی اساسی با یکدیگر دارند. برای شروع به ریشهی هر یک از این واژهها نگاه میکنیم و تفاوت بنیادی آنها را مطرح میکنیم:
کدنویسی به فرایند ترجمهی کد از زبان انسان به زبان ماشین گفته میشود. در واقع هر بار که سعی داریم مفهومی را که در ذهن داریم در قالب یک کد به زبان ماشین تبدیل کنیم مشغول کدنویسی هستیم. این در حالیست که برنامهنویسی عبارت است از فرایند ایجاد برنامهای خاص که با استفاده از پیروی کردن از قوانین مشخص، به هدفی خاص میرسد.
واژههای کدنویسی و برنامهنویسی از لحاظ استفاده از ابزارها نیز تفاوتهایی با یکدیگر دارند. برای کدنویسی میتوان از ویرایشگرهای سادهی متنی مثل notepad و wordpad استفاده کرد و برای توسعه و اشکالزایی کدها ابزارهایی مثل bootstrap، atom و delphi کافی هستند. این در حالیست که برنامهنویسی با مفاهیم پیچیدهتری مثل git and github و base tools و ابزارهای تحلیلی مثل apache spark سروکار دارد.
در حوزهی محدودهی اثربخشی نیز کدنویسی و برنامهنویسی تفاوتهایی با یکدیگر دارند. کدنویسی دستورالعملهای مورد نیاز را به یک زبان قابل فهم برای کامپیوتر تبدیل میکند. اما برنامهنویسی مستلزم تجزیه و تحلیل و مفهومسازی جنبههای مختلف هر برنامه و پیدا کردن راه حل برای مشکلاتیست که ممکن است در طول این فرایند رخ بدهد.
از نظر مهارت، برای کدنویسی باید به سینتکس یک زبان برنامهنویسی مسلط باشیم و از مشخصات فنی برنامهنویس برای نوشتن کد پیروی کنیم. ولی برنامهنویسی مستلزم ایجاد الگوریتمها، مدلهای ریاضی و پردازش دادههاست و برنامهنویسها معمولاً از قدرت تخیل و تجربهشان برای حل مسائل خاص استفاده میکنند.
در انتها باید به این موضوع نیز اشاره کنیم که در کدنویسی، نتیجه قطعه کد دلخواهیست که با دادن مجموعهای از دستورها و ساختارها به کامپیوتر، نتیجهی آن را داریم. در حالی که در برنامهنویسی، نتیجه میتواند یک محصول نرمافزاری، اپلیکیشن و یا وبسایت باشد.
کپی رایت 2023 © کاریار _ تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است