همهی ما در طول سالهای زندگیمان، بارها و بارها مطالبی دربارهی فواید کتابخوانی خوانده و شنیدهایم. از کلاسهای درس تا تبلیغات تلویزیونی ما را به مطالعه تشویق میکنند. اما کمتر پیش میآید که کسی به ما بگوید چگونه میتوان کتابخوان شد و از کجا باید شروع کرد. در این مطلب سعی کردهایم به نکات و پیشنهادهایی اشاره کنیم که از ما کتابخوان بهتری میسازند.
شاید اولین قدم برای کتابخوان شدن این باشد که بدانیم چه چیزهایی مانعمان میشوند؟ خودمان را دست کم می گیریم و فکر میکنیم سرعت مطالعهمان بیش از حد کند است؟ کتابهای نصفه نیمه و ناخواندهی زیادی داریم و فکر میکنیم که این یکی را هم ناتمام میگذاریم؟ شاید هم نفس کتابخوانی برای ما کاری خسته کننده است و حوصلهاش را نداریم.
در هر کدام از این گروهها که قرار بگیریم، راه حلهایی برای رفع مشکلاتمان و بازگشت به جهان کتاب ها داریم. فقط کافیست در ابتدای مسیر مشکلمان را شفاف و واضح بشناسیم.
در دنیای پرهیاهوی امروز خیلی وقتها تشویق به سرعت میشویم. انگار که همه چیز با سرعت بالا معنا میدهند و برای هیچ چیز زمان نداریم. این ماجرا دربارهی کتابخوانی هم صدق میکند و کلاسهای پرطرفدار آموزش تندخوانی، گواهی از همین مطلب هستند. خوب است که بدانیم در کتابخواندن سرعت همیشه به معنای کیفیت نیست و از آن مهمتر اینکه ما با کسی مسابقه نمیدهیم. بسیاری از کتابها را باید کلمه به کلمه و سر حوصله خواند تا تأثیرشان را ببینیم. پس سعی کنید به جای مقصد از مسیر مطالعه و زیباییهای آن لذت ببرید.
کمال گرایی صفتیست که در خیلی از کارها و از جمله مطالعه جلوی پیشرفت ما را میگیرد. چه کسی گفته باید هر کتابی را که آغاز میکنید تمام کنید؟ یا حتما در طول ماه تعداد مشخصی کتاب بخوانید؟ کنار گذاشتن کمال گرایی آغاز خوبی برای کتابخوان شدن است. مهم این است که با مطالعهی یک کتاب چیز جدیدی یاد بگیریم و از همه مهمتر لذت ببریم. همانطور که همهی آدمها همهی غذاها را دوست ندارند، سلیقهی مطالعاتی ما هم با همهی کتابها سازگار نیست. به جای سرزنش خودتان سعی کنید سلیقهی مطالعاتی تان را بشناسید تا خود به خود تعداد کتابهای نصفه و نیمه هم کاهش پیدا کند.
شاید مهمترین چیزی که برای مطالعه به آن نیاز داریم. تمرکز باشد. بیانصافی نیست که مطالعهی بدون تمرکز را اتلاف وقت بدانیم. این در حالیست که در دنیای مدرن، تمرکز کردن روز به روز سختتر میشود. در همین شرایط است که باید راهی هرچند سخت و دشوار برای به دست آوردن تمرکز باز کنیم. پیشنهاد ما این است که هنگام مطالعه، همهی وسایلی که حواستان را پرت میکند از خودتان دور کنید. نکتهی دیگر اینکه سعی کنید مکان ثابت و ترجیحاً زمان ثابتی را به مطالعه اختصاص دهید. با این روش وقتی در آن مکان قرار میگیرید تمرکز شما بیشتر میشود. به خودتان و چرخهی خوابتان لطف کنید و در رختخواب مطالعه نکنید!
یادتان باشد که قرار است از مطالعه لذت ببرید. بخواهیم یا نخواهیم ما موجودات شرطیای هستیم. هرچه مطالعه را به تجربهی لذتبخش تری تبدیل کنیم احتمال اینکه آن را ادامه بدیم بیشتر میشود. می توانید در هنگام مطالعه چای یا خوراکی کوچکی که دوستش دارید بخورید. به شرط اینکه خوراکی را انتخاب نکنید که خوردنش فرایند مطالعه را دچار آسیب کند. نکتهی دیگر حرف زدن دربارهی کتابهایی که میخوانید با دیگران است. گفتگوهای گروهی دربارهی کتاب، با آدمهایی که با آنها دغدغههای مشترک دارید یکی از بهترین راهها برای کتابخوان شدن است.
یکی از پرتکرارترین سوالاتی که در خصوص کتابخوانی مطرح میشود این است که کتاب دیجیتال بخوانیم یا کاغذی؟ پیشنهاد ما این است که اگر تازه می خواهید شروع کنید، از کتاب های کاغذی آغاز کنید. کتابهای کاغذی تجربهی بهتر و لذتبخشتری از مطالعه میسازند. یک کتابخوان حرفهای میتواند از مطالعهی گاه و بیگاه کتابهای دیجیتال لذت ببرد اما برعکس آن کمتر امکان دارد. سعی کنید کتاب دیجیتال بخوانید اما نه به عنوان انتخاب اصلی و همیشگی.
کپی رایت 2023 © کاریار _ تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است