۲۹ اکتبر روز جهانی اینترنت است. افراد بسیاری در سرتاسر دنیا این روز را جشن میگیرند. زندگی امروز ما بدون اینترنت تقریبا غیر ممکن شده و این فناوری حالا به عضوی جدانشدنی از خانوادههایمان تبدیل شده است. به بهانهی این روز، در این مقاله نگاهی انداختیم به تعریف اینترنت، تفاوت آن با اینترانت و تعریف وب و شبکه.
در طول سالهای اخیر، احتمالا هر کدام از ما با واژههای وب، شبکه، اینترنت یا اینترانت برخورد کردهایم. ممکن است در نگاه اول فکر کنیم که این واژهها با هم مترادفاند اما تفاوت زیادی میان این واژهها وجود دارد. اجازه بدهید با تعریف شبکه شروع کنیم که در بین این واژهها قدمت بیشتری دارد.
معنی شبکه (Network) به کاربرد روزمرهی آن در زبان فارسی شبیه است. وقتی تعدادی از اعضای یک مجموعه با هم در ارتباط باشند یک شبکه را تشکیل میدهند. در علوم کامپیوتر، وقتی از شبکه حرف میزنیم منظورمان تعدادی کامپیوتر است که با یکدیگر در ارتباط قرار میگیرند.
البته این نکته را باید اضافه کنیم که در دنیای امروز و با پیشرفت تکنولوژی، ارتباطات هر وسیلهی دیجیتال مثل گوشیهای تلفن همراه، تلویزیون، لپتاپ و… نیز میتواند یک شبکه را تشکیل دهد.
دستگاههای دیجیتال برای عضویت در یک شبکه و برقراری ارتباط، باید تعدادی پروتکل خاص را رعایت کنند. مثلا باید بتوانند برای سایر اعضای شبکه، پیامهایی را ارسال و دریافت کنند یا دیگر اعضای شبکه را جستجو و پیدا کنند.
در مقالهی جداگانهای که دربارهی روز جهانی وب نوشتیم، به این موضوع اشاره کردیم که وب گاهی با اینترنت اشتباه گرفته میشود. به طور خلاصه، وب، فقط یکی از راههای برقراری ارتباط در جهان وسیع اینترنت است. برای استفاده از وب معمولا از مرورگرها استفاده میکنیم و هر بار که سایتی را باز میکنیم در حال استفاده از بستر وب هستیم.
حالا که تعریف شبکه را میدانیم راحتتر میتوانیم به تعریف اینترانت (Interanet) بپردازیم. اینترانت درواقع شبکهای است که یک سازمان یا کشور تصمیم میگیرد به صورت اختصاصی آن را برای اعضای جامعهی خود ایجاد کند با این روش تهدیدها و خطرات امنیتی هم کاهش پیدا میکنند. به همین دلیل به عنوان مثال اغلب بانکها با کمک اینترانت به ارتباط داخلی خود میپردازند.
اینترنت ملی که ما در ایران از آن استفاده میکنیم یکی از مثالهای دیگر اینترانت است.
اگر مرزها و محدودیتهای سازمانی و گروهی را از تعریف اینترانت برداریم، به تعریف اینترنت میرسیم. اینترنت در واقعی به شکلی از ارتباط وسایل هوشمند در سرتاسر جهان گفته میشود.