سالهای پیش، زمانی که فناوری تازه راه خود را به زندگیمان باز کرده بود، میتوانستیم انتخاب کنیم که از آن استفاده کنیم یا نه. با گذشت زمان فناوری راه خود را به زندگی افراد بیشتری باز کرد و امروز کمتر کسی را میتوانیم پیدا کنیم که از این ابزار و امکاناتش استفاده نکرده باشد.
با رشد فناوری و حالا که اغلب ساعتهای زندگیمان را درگیر آن هستیم، شیوههای استفاده از آن نیز اهمیت پیدا میکند. در دنیای امروز، استفاده از فناوری نیاز به سواد و فرهنگ خاص خودش را دارد. در این مقاله نکاتی را دربارهی سواد دیجیتال عنوان کردهایم.
سواد دیجیتال چیست؟
اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، سواد دیجیتال، مجموعهای از مهارتها برای استفاده از ابزارهای دنیای دیجیتال است. این ابزارها به ما کمک میکنند، درک بهتری از اینترنت، رسانه و ابزارهای دیجیتال داشته باشیم و بتوانیم آنها را به خوبی نقد کنیم.
همان قدر که ویژگیهای مثبت فناوری، زندگی در دنیا امروز را برای ما آسانتر کرده، این موضوع نیمهی تاریکی نیز دارد. انواع آزار و اذیت سایبری، جعل هویت و کلاهبرداریهای آنلاین، تنها بخشی از خطراتیست که ما را در دنیای دیجیتال تهدید میکنند.
حالا که با سواد دیجیتال و اهمیت آن آشنا شدیم، به معرفی تعدادی از مهارتهایی میپردازیم که میتوانند سطح سواد دیجیتال ما را ارتقا دهند. یادتان باشد که این همهی ماجرا نیست و هر کسی باید بسته به نیازهایش این فهرست را بازنویسی کند.
شاید به نظر ساده برسد اما جستجو در ابزارهای جستجو یکی از اصلیترین مهارتهاییست که برای افزایش سواد فناورانه به آن نیاز داریم. امروز، با حجم بالای مطالب نامناسب و غیرمرتبط در اینترنت، اینکه بدانیم چه چیزی را جستجو کنیم و چگونه در کمترین زمان به بهترین نتیجه برسیم، نخستین چیزیست که باید بیاموزیم.
برای برخی از ما کپی رایت چیزی بیشتر از یک قرارداد نیست. اما باید بدانیم اگر میخواهیم در جهان فناورانه، زیستی اخلاقی و پربار داشته باشیم، آشنایی با مفهوم کپی رایت ضروری است. در این دنیای جدید باید با اصول اولیهی حقوقی کپی رایت و قوانین مربوط به آن آشنا شویم.
این مهارت یکی از مهارتهای ضروری و کلی زیست در جهان دیجیتال است و از یک پیام تلگرام آغاز میشود، تا مقالههای علمی دانشگاهی ادامه پیدا میکند. برای آنکه در این دنیای پر هرج و مرج بتوانیم راست را از دروغ تشخیص دهیم و فریب نخوریم، نیاز داریم بتوانیم محتواهای دیجیتال را نقد و ارزیابی کنیم.
با تغییر تکنولوژی و فناوری، شیوههای یادگیری ما هم تغییر کرده است. امروز دیگر کمتر به صورت حضوری در یک کلاس شرکت میکنیم و بیشتر از پیش نیاز داریم مجموعه مهارتهایی را بیاموزیم که به یادگیری آنلاین ما عمق میبخشند. اگر به موضوع یادگیری دیجیتال و الکترونیک علاقه دارید پیشنهاد میکنیم مقالهی کاریار را دربارهی این موضوع اینجا بخوانید.