مدت زمان مطالعه ۲ دقیقه
نویسنده: یاستین گردر
ژانر: رمان، فلسفه
«دنیای سوفی» یکی از هیجانانگیزترین رمانهای فسلفیست که به خوبی تاریخ فلسفه را با ادبیات پیوند زده و یک اثر خواندنی و بسیار آموزنده خلق کرده است. بنابراین اگر به فسلفه علاقهمندید و یا دنبال خواندن یک رمان هیجان انگیز و ساده هستید، این کتاب گزینه خوبی برای شماست. نویسنده این کتاب «یاستین گردر» نروژی و یک معلم است و سالها در اسلو به دانش آموزان دبیرستانی درس فلسفه میداده و با نوشتن این کتاب تلاش کرده تا یک متن ساده فلسفی بنویسد که پیچیدگی کتابهای معمول فلسفی را نداشته باشد و شاگردانش بتوانند آن را به خوبی بفهمند. در واقع گردر با نوشتن این رمان، «فلسفه» را که همیشه موضوعی در ظاهر پیچیده بوده و عموما آدمهای معمولی به سراغ خواندن آن نمیرفتند، به موضوعی تبدیل کرده است که هرکسی بتواند آن را بخواند و با مفاهیم آن آشنا شود.
داستان این کتاب درباره دختری ۱۵ ساله به نام سوفیست که پرسشهای فسلفی زیادی در سر دارد و دچار نوعی سردرگمی است اما در خلال نامههایی که از شخصی به نام آلبرتو دریافت میکند، با مفاهیم ساده فلسفه آشنا میشود و اتفاقات هیجان انگیز زیادی هم در این بین اتفاق میافتد که این کتاب را خواندنی و جذاب میکند.
«بشر با مقداری سؤالاتی دشوار روبروست که برای آنها جواب قانع کنندهای ندارد. خب، دو کار میتوان کرد: یا می توانیم خودمان و بقیه جهان را گول بزنیم و وانمود کنیم که آن چه را باید بدانیم میدانیم، یا میتوان تا ابد چشم بر مسائل مهم بست و از پیشرفت باز ایستاد. بشریت از این بابت به دو دسته تقسیم شده است. مردم به طور کلی یا صد در صد مطمئن اند یا صد درصد بیتفاوت… مثل آن است که یک دست ورق بازی را دو قسمت کنی. خالهای سیاه را یک سو و خالهای قرمز را سوی دیگری روی هم گذاری. ولی ناگهان در این میان فردی سر بر میآورد که نه خشت و نه دل است نه خاج و پیک. سقراط در آتن همین ژوکر بود. نه مطمئن بود نه بیتفاوت. تنها میدانست که هیچ نمی داند و این آزارش میداد. پس همین موجب شد تا فیلسوف شود!» (از متن کتاب)
این رمان در سال ۱۹۹۱ منتشر شده و به بیشتر زبانهای دنیا ترجمه شده و یکی از پرفروشترین رمانهاست که مخاطبان مختلفی از همه ردههای سنی دارد. یاستین گردر علاوه بر دنیای سوفی، رمانهای دیگری چون «راز فال ورق»، «راز تولد»، «قصر قورباغهها»، «زندگی کوتاه است»، «سلام کسی اینجا نیست» و «دختر پرتغال» را هم منتشر کرده است که همه تقریبا جزو کتابهای خوشخوان و پرفروش هستند. یکی از بهترین ترجمههای این کتاب از سوی حسن کامشاد در نشر نیلوفر منتشر شده است، همچنین نسخه الکترونیک این کتاب از فیدیبو و طاقچه قابل دسترسی است.