پیش از این در مقالهی پیشنهادهایی برای کتابخوانی به نکاتی اشاره کردیم که با کمک آنها میتوانیم کیفیت مطالعهمان را بالا ببریم. یکی از این پیشنهادها، تشکیل گروههای کتابخوانی و کتابخوانی گروهی بود.
کتابخوانی گروهی ما را به اهداف مطالعاتیمان متعهد میکنند و باعث میشوند درک عمیقتری از مفاهیم یک کتاب داشته باشیم.
البته نباید این نکته را فراموش کرد که گروههای کتابخوانی مانند هر گروه دیگری، چالشهای خاص خودشان را هم دارند چرا که در این گروهها افراد با خواستهها و اهداف متفاوت و منحصر بهفرد کنار هم قرار میگیرند و این مسئله در کنار ویژگیهای مثبت، می تواند آسیبرسان باشد. در ادامهی این مقاله پیشنهادهایی را مطرح میکنیم که کیفیت کتابخوانی گروهی را افزایش میدهند و ما را به نتیجهی بهتری میرسانند.
شاید اولین چیزی که باید برای تشکیل گروه کتابخوانی درنظر بگیریم، تعداد اعضا است. همهی ما میدانیم که گروههای کتابخوانی در معرض خطر ریزش اعضا قرار دارند و با گذشت زمان، اعضا هیجان و میل اولیهشان را به مشارکت از دست میدهند.
به همین دلیل شاید بهتر باشد در آغاز راه، با تعداد اعضای بیشتری گروه کتابخوانی تشکیل دهیم. البته این تعداد نباید به حدی باشد که برای افراد حاضر در گروه فرصت گفتگو فراهم نشود.
پیشنهاد دیگری که میتوانیم در خصوص تعداد اعضای گروه داشته باشیم این است که پذیرش اعضای جدید باید قوانین خاص خودش را داشته باشد و مراقب باشید که با دعوت بیرویه، گروهتان بیش از حد بزرگ نشود.
اینکه چه کتابی را برای مطالعه انتخاب کنید مهمترین بخش و شاید پرچالشترین بخش کتابخوانی گروهیست. مهمترین چیز برای انتخاب کتاب، قانون گذاری و توجه به قوانین است. از همان ابتدای شکلگیری گروه حوزهی کتابخوانی را مشخص کنید.
مثلا ممکن است بگویید که میخواهید کتابهای برندگان نوبل را مطالعه کنید یا ادبیات عرب موضوع کتابهای گروه شماست.
برای انتخاب کتاب در هر حوزه هم باید قوانینی داشته باشید و اجازه ندهید یکی از اعضای گروه نظر خود را به دیگران تحمیل کند. میتوانید از هر یک از اعضای گروه بخواهید لیستی پنجتایی پیشنهاد کند و کتابهایی را که بیشترین تکرار را در میان این لیستها دارند برای مطالعه انتخاب کنید.
علاوه بر اینکه باید برای جلسات کتابخوانی، روز، ساعت و فضای مشخصی در نظر بگیرید، باید حواستان به مدت زمان هر جلسه و زمان هر فرد برای گفتگو باشد.
تجربه نشان داده که اگر زمان مشخصی برای گفتگوی اعضا و طول جلسات در نظر نگیرید ممکن است از اهداف اصلیتان دور شوید و جلسهی کتابخوانی به یک فضای گپ و گفت تبدیل شود. این مسئله هم گروه را از هدف اصلی خود دور میکند و هم باعث دلسردی سایر اعضا میشود.
سعی کنید پیش از آغاز کتاب بعدی به اعضای گروه نام آن را بگویید و آنها را در جریان برنامهی آینده بگذارید.
مهمترین چیز در کتابخوانی گروهی، مشارکت اعضاست. تقریبا همهی قوانین کتابخوانی گروهی با هدف افزایش مشارکت اعضا شکل میگیرند به همین دلیل باید تلاش کنید که همهی اعضای گروه با مطالعهی قبلی به جلسات بیایند و برای افرادی که کتاب را از پیش مطالعه نکردهاند، قوانین مشخصی داشته باشید.
اینها تعدادی از پیشنهادهاییست که به افزایش کیفیت جلسات کتابخوانی گروهی کمک میکنند. یادتان باشد که شما باید برحسب عادتها و علایق خودتان، قوانین منحصر به فردی داشته باشید و چیزهایی به این لیست اضافه یا کم کنید. شما چه تجربهای از جلسات کتابخوانی گروهی دارید؟